Σπύρος Σιαμπλής

Οι δύο «σταθερές» του Παναθηναϊκού και ο μονόδρομος του 2X2 για να μην… μπλέξει!

Με τα γνωστά «θέματα» στο τρανζίσιον, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ, έχασε και τον Βαγιαννίδη και πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει Ατρόμητο-Ολυμπιακό! Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής.

Μια πρώτη, απλοϊκή μεν αλλά και… αυτονόητη, «ανάγνωση» του χθεσινού αποτελέσματος στην Τούμπα και της ήττας του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ, θα έλεγε ότι αυτό το 2-1 ήταν μάλλον φυσιολογική.

Και αυτό γιατί, από την μια πλευρά υπήρχε μια ομάδα σε καλό μομέντουμ, με ανεβασμένη ψυχολογία, σταθερό «κορμό» και ίδιο προπονητή εδώ και μια τριετία, που έπαιζε στην έδρα της έστω και χωρίς κόσμο. Καμία σχέση, δηλαδή, με την απέναντι πλευρά!

Θα πει κανείς και δίκαια, δηλαδή ήταν χαμένος από χέρι ο Παναθηναϊκός; Και αν ναι, τότε γιατί… κατέβηκε να παίξει με τον ΠΑΟΚ; Προφανώς και όχι, είναι η απάντηση, καθώς ειδικά στο ποδόσφαιρο και ακόμα ειδικότερα στα ντέρμπι υπάρχουν φορές που τίποτα από όλα αυτά δεν μετράει.

Υπάρχουν και άλλες, φυσικά, στις οποίες «λεπτομέρειες» σαν τις προαναφερθείσες… κάνουν την διαφορά, καθορίζοντας αποτελέσματα και αναδεικνύοντας νικητές.



Σε κάθε περίπτωση, για να επιστρέψουμε συγκεκριμένα στα του χθεσινού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και με όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως, το «τριφύλλι» θα μπορούσε να φύγει με τον έναν βαθμό στις αποσκευές του, αν είχε ευστοχήσει σε κάποια από τις φάσεις που βρήκε στο τέλος του.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το δικαιούταν, ή πως θα (έπρεπε να) ήταν ικανοποιημένο, με βάση την εικόνα που είχε παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο, όπως σωστά παραδέχτηκε και ο Φατίχ Τερίμ

Δεν ευστόχησε όμως, καθώς η απουσία του Φώτη Ιωαννίδη αποδείχτηκε καθοριστική. Από την συνολική επίδραση του Έλληνα σέντερ φορ -πλέον- στο παιχνίδι της ομάδας του, τα όσα προσφέρει εκτελεστικά, δημιουργικά, ακόμα και… ανασταλτικά αν θέλετε.

Μέχρι το ότι, στην μια περίπτωση, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε θέση βολής με τον… αριστερό του μπακ, ενώ την άλλη με έναν… κεντρικό αμυντικό! Χωρίς να εστιάζουμε απαραίτητα στα πρόσωπα, αυτά καθαυτά, συμφωνούμε πως με τον Ιωαννίδη τα πράγματα ενδεχομένως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Ακόμα και ο Άντραζ Σπόραρ -που τόσα έχει «ακούσει»- θα ήταν δεδομένα μια προτιμότερη περίπτωση από τους Φίλιπ Μλαντένοβιτς και Τιν Γεντβάι, ασυζητητί…

Αυτή, ωστόσο, είναι μια ιδιαίτερη «συνθήκη». Όχι ακριβώς μεμονωμένη, όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω, σίγουρα όμως η έλλειψη επιθετικού αποτελεί το… δέντρο και όχι το δάσος για την ομάδα του Τέριμ.

Αναμφίβολα -και- η (αν)αποτελεσματικότητα της, της κόστισε βαθμό ή βαθμούς, ειδικά αν δούμε τα αντίστοιχα τελειώματα του ΠΑΟΚ ή, σωστότερα του Κίριλ Ντεσπόντοφ, που… ούτε κι αυτός είναι «εννιάρι» πάντως.


Αχ, αυτή η μετάβαση…


Άλλο είναι το σημαντικότερο θέμα, κατά την ταπεινή μας άποψη και δεν είναι ένα θέμα που μπήκε στην συζήτηση μετά το χθεσινό παιχνίδι. Αντιθέτως, πρόκειται για ζήτημα δυσεπίλυτο από την αρχή κιόλας της σεζόν. Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ακόμα στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Προφανώς και αναφερόμαστε στο τρανζίσιον των παικτών του, την μετάβαση από την επίθεση σε φάση άμυνας. Μια κατάσταση ούτως ή άλλως δύσκολη για κάθε ομάδα, από την «καλύτερη» έως και την «χειρότερη».

Πόσο μάλλον όταν αυτή πρέπει να γίνει λειτουργική με τον προπονητή να αποφασίζει να παίξει πιο ψηλά, για να γίνει η ομάδα του πιο πιεστική και συνάμα περισσότερο παραγωγική, μετά την έλευση ταλαντούχων, ομολογουμένως, ποδοσφαιριστών…


Σε όλα αυτά, προσθέστε και ότι ο Τερίμ δεν δείχνει καμία απολύτως διάθεση να αλλάξει τα πράγματα. Το αντίθετο, μάλιστα. Ο 70χρονος κόουτς είναι θιασώτης της εξουθενωτικής πίεσης! Ενίοτε, βέβαια, και της… ομάδας του, όχι μόνο του αντιπάλου της.

Κάπως έτσι, λοιπόν, έφτασε ο Παναθηναϊκός να μετράει πέντε γκολ εναντίον του λόγω ακριβώς του τρόπου που αγωνίζεται και του πόσο «ανοιχτός» ή επιπόλαιος είναι στο τρανζίσιον.

Ένα με την ΑΕΚ από τον Λιβάι Γκαρσία, για να ακολουθήσουν άλλα δύο από τον Ατρόμητο με τους Κάρολ Αντζιέσκι και Ντένζελ Γιουμπιτάνα και να φτάσουμε τελικά στα δύο τέρματα του Ντεσπόντοφ, ο οποίος σημειωτέον ήταν και παντελώς αμαρκάριστος!

Λύνεται αυτό το θέμα, μεσούσης της χρονιάς; Στον απόλυτο βαθμό, όχι. Θέλει χρόνο, προπονήσεις, εξέταση των διαθέσιμων επιλογών σε όλες τις γραμμές. Διορθώνεται, ωστόσο; Προφανώς και ναι! Τρόποι υπάρχουν να περιοριστεί το πρόβλημα, εναπόκειται στο τεχνικό επιτελείο να τους βρει.


Η… λαίλαπα των θλάσεων


Ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο επίσης συνοδεύει τον Παναθηναϊκό εδώ και έναν μήνα τουλάχιστον, έχει να κάνει με τους μυϊκούς τραυματισμούς. Εξυπακούεται ότι, πάντοτε, σε μια αλλαγή προπονητή, άρα και τρόπου εκγύμνασης, προκύπτουν τέτοια… θεματάκια.

Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για μια ή δύο περιπτώσεις. Ούτε καν… πέντε, αλλά έξι θλάσεις και συνολικά δέκα μυϊκοί τραυματισμοί μέσα σε 30 ημέρες έχει καταγράψει το ιατρικό δελτίο της ομάδας!

Προφανώς μιλάμε για ένα φλέγον ζήτημα, στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα,. Χωρίς να είμαστε… γιατροί, ή απόλυτοι γνώστες όλων των δεδομένων, αυτό που καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, ζημιωμένος στο τέλος βγαίνει ο Παναθηναϊκός.

Εδώ και αρκετό καιρό, αναγκάζεται να αγωνίζεται χωρίς αρκετούς βασικούς του παίκτες στα κρίσιμα παιχνίδια του Γενάρη, με αποτέλεσμα να το πληρώνει… ακριβά, σε πρωτάθλημα αλλά και Κύπελλο.

Τελευταίο «θύμα» υπήρξε ο Γιώργος Βαγιαννίδης. Πριν από αυτόν, είχαν προηγηθεί οι Φίλιπ Τζούρισιτς, Μπένιαμιν Βέρμπιτς και Σεμπαστιάν Παλάσιος, συν τους Ιωαννίδη-Σπόραρ που είπαμε και στο ξεκίνημα…


Do or die σε Περιστέρι και Λεωφόρο!


Και τώρα, τί; Έτσι όπως έκαναν τα πράγματα ο Τερίμ και οι παίκτες του, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Για κανέναν! Η εβδομάδα που διανύουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Παναθηναϊκό, όπως διαπιστώθηκε και δια στόματος του ίδιου του προπονητή.

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη το 2x2 απέναντι στον Ατρόμητο και στον Ολυμπιακό, μεθαύριο (31/01) στο Περιστέρι και την Κυριακή (04/02) στο «Απόστολος Νικολαΐδης»!



Δυο αγώνες… do or die για το «τριφύλλι», όπου απαιτείται η νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Betsson στην πρώτη περίπτωση και η νίκη-διατήρηση στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος στη δεύτερη. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα σημάνει είτε την απώλεια ενός στόχου, είτε την δημιουργία «εμποδίων», και μεγάλων μάλιστα, σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο, αλλά και κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Όλα αυτά, δε, με τον Παναθηναϊκό να έχει το εις βάρος του 2-1 και να θέλει δύο γκολ για να προκριθεί. Πηγαίνοντας παράλληλα στο ντέρμπι «αιωνίων», με 11 συνεχόμενα ντέρμπι χωρίς «τρίποντο», μετά το «διπλό» επί του ΠΑΟΚ στις 23 Απριλίου του 2023!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x